30 Ocak 2016 Cumartesi

ADIM ADIM TEMİZ VE SAĞLIKLI CİLT

Güzel güneşli bir cumartesi gününden merhabalaarr :)) Havaların yavaş yavaş ılındığı şu günlerde umarım sizin de şehriniz cumartesi tatilinin tadını çıkaracak kadar güzeldir. Bugün sizlere lise yıllarımdan beri inanınki bana çok sorulan bir konuya değineceğim. Kendimi övmek gibi sayılmasın asla ama bana sık sık cildimin iyi durumda olduğu, lisede dahil pek sivilceye, lekeye, cilt kusuruna sahip olmadığım için yüzümün sağlıklı bir yapıya sahip olduğu sık sık söylendi ve bunun sırrı sık sık soruldu. Ben de sağ olsunlar soran her kişinin o an merakını  yanıtlasam da bir de buradan sizlere faydalı olabilmek için son zamanlardaki cilt bakım rutinimi ve birkaç ipucumu sizlerle paylaşmak istedim.

Temiz ve sağlıklı bir cildin sırları bana göre öncelikli olarak bol bol su içmek, sık sık cildi /yüzü yıkamak, temiz tutmak ve cildinize uygun sabunu, nemlendiriciyi ya da bakım ürünü kullanmak. (Benim cildimin sırrı ise çok fazla su içmem, çok sık yüzümü yıkamam, gül suyum ve cildime uygun sabunlarım:) )

Sağlıklı bir cilt için ilk adım cildinizi tanımaktır. İşe cilt tipinizi öğrenmekle başlamak en iyi ilk adım olacaktır :) (Hemen hemen her eczanede ücretsiz bir şekilde cilt tipinizi öğrenebilirsiniz)
Cilt tipini öğrendikten sonra ikinci adım cilt tipinize uygun sabunları, nemlendiricileri ve tonikleri bulmaktır. Örneğin yağlı bir cilde sahipseniz fazla yağ içeren nemlendiriciler cildinize bir fayda sağlamayacak aksine daha da yağlandıracaktır. Ya da kuru bir cilde sahipseniz yanlış sabunu sık sık kullanmak bir süre sonra cildinizi daha da kurulaştıracak ve hatta cildinizin pütür pütür dökülmesine/soyulmasına neden olacaktır. Bu yüzden cilt tipine uygun ürünleri kullanmak çok önemlidir. Ancak bir ayrıntıya girmeliyim ki cilt tipi bazı dönemlerde ve hatta mevsimlerde farklılık gösterebilir örneğin ergenlik süreçlerinde her cilt olası gerektiğinde daha yağlıdır ya da kışın cilt daha kuru ve gerginken yazın daha yağlı ve canlıdır hatta sık sık kullanılan ürünlerle cilt tipi bir süre sonra baskınlığını bile yitirebilir. Önemli olan her dönemde, her mevsimde baskınlığı değişen cilt tipini doğru ürünlerinizle sağlıklı tutmaktır. :)

 Temiz cildin son adımı ise cilt tipinize uygun olan ürünleri doğru bir şekilde ve doğru sıra ile kullanmaktır. Hepimiz biliriz ki  sabun cildi kurutur. Hatta yağlı bir cildi bile kurutacak bir güce sahiptir sabun. Ama yanlış sabun ve yanlış kullanılan sabun. :) Örneğin her gece yatarken sabunla temizlenen yüz kısa bir süre içerisinde kurur ve pütür pütür dökülecek hale gelir. Çünkü tüm gece cildi kuru bir tende bırakırsınız sabunla. Ancak sabunla yıkadıktan sonra yatarken cildinizi uygun olan bir nemlendiriciyle bu gül suyu olur, bakım kremi olur, arap kızı kremi olur vs. nemlendirirseniz cilt sabunun verdiği kurulukla uyumaz ve ertesi gün ya da günler sonra ciltte kurulaşma olmaz. Tüm bunların yanı sıra cildinize uygun sabunu kullanmakta çok önemlidir. Örneğin kuru ciltlerin diğer sabunlara nazaran ballı sabun, sandal ağacı yağı sabunu ve ya nemlendirme özelliği yüksek olan sabunları kullanması daha doğrudur. Ki kuru cilde sahip kişiler zaten çok sık sabun kullanmamalıdır (cildinize göre günde 1 defa, gün aşırı vs) Birde cilt temizleyici olarak kullandığınız yüz temizleme ürünlerine ve toniklere de dikkat etmek gerekir. Son kullanma tarihinin önemli oluğu bu ürünler sıcakta ve güneşte durursa da deforme olabilir benden söylemesi :)) Kullandığınız tonik ya da yüz temizleme ürünü cildinizde tahriş, kızarıklık, yanma gibi negatif sonuçlar doğuruyorsa ürünü kullanmayı lütfen bırakınız. :)) 

NOT: Lütfen takipte kalın akşam saatlerine doğru cilt bakım rutinimi paylaşacağım :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder